lauantaina, lokakuuta 31, 2009

Päihteiden haittojen rehellinen ja tieteellinen arviointi on vaarallista




Professori David Nutt, Britannian sisäministeriön päihdepolitiikan asiantuntija, sai virastaan kenkää, koska toi esille tieteelliset faktat siitä, että mm. LSD, kannabis ja ekstaasi ovat yleisesti ottaen alkoholia ja tupakkaa haitattomampia päihteitä.


Tässä muita lähteitä aiheesta.

Tässä on pikaisesti suomentamani otos Nuttin kirjoituksesta ja hänen sanomastaan:

"Uskon, että meidän tulisi hyväksyä se tosiasia, että nuoret ihmiset ovat kokeilunhaluisia huumeita ja muita potentiaalisesti haitallisia asioita kohtaan, ja etenkin tässä vaiheessa heidän elämäänsä meidän tulisi suojella heitä näiltä asioilta. Tämän vuoksi meidän tulee tarjota heille tarkempaa ja uskottavampaa tietoa.

Jos joku uskoo, että lasten pelottelu saa heidät lopettamaan käytön, hän on mitä luultavammin väärässä. Lapset ovat usein melko tietäväisiä huumeista muun muassa siksi, että Internet on mahdollistanut äärimmäisen yksinkertaisen pääsyn tähän informaatioon. Meidän on kerrottava heille totuus, jotta he käyttäisivät meitä mieluisana tiedonlähteenä.

Tieteellisyyteen pohjaava Misuse of Drugs-asiakirja, jossa huumeiden luokittelu heijastaa tarkasti harmeja, voisi olla tehokas opetusmenetelmä. Asiakirjan poliittinen hyväksikäyttö siten, että se antaa muita kuin suhteellisiin vaaroihin viittaavaa sanomaa, itse asiassa sabotoi asiakirjaa ja samalla vahingoittaa suuresti sen opetuksellista ja sivistyksellistä arvoa."


Tässä toinen pätkä herralta:

"Gordon Brown kävelee toimistoon, ja alkaa tuotapikaa kertomaan järjenvastaisia asioita, kuten esimerkiksi että "kannabis on tappavaa... sen täytyy olla siis B-luokan huume."

Hän oli päättänyt olla tätä mieltä asiasta. Me palasimme katsomaan kannabiksen haittoja koskevaa todistusaineistoa ja sanoimme, että "Ei, ei ja ei. Ei ole olemassa minkäänlaista todistusaineistoa kannabiksen tappavuudesta. Kannabis on edelleen C-luokan huume."


Gordon vastasi: "Sepä ikävää, se tulee olemaan B-luokan huume""

Huomautan vielä kerran, että Nuttin näkemykset eivät ole ristiriidassa päihdepoliittisten tutkimusten - joita on tehty yli 150 vuotta - kanssa. Ilmeisesti faktojen esilletuominen ei sovi päihteiden ympärillä pyörivään poliittiseen viitekehykseen.

Todella surullista.

Ei kommentteja:

Transform Drug Policy Foundation: Media Blog